Ben jij aan het twijfelen over de aanschaf van een elektrische fiets? Dan is dit de juiste blogpost voor jou! Een elektrische fiets kopen, doe je niet zomaar. Daar moet je eerst goed over na denken. Er zijn verschillende varianten op de markt. Hoe kies je nu de beste variant voor jouw leefstijl? Daar gaat dit artikel je bij helpen!

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is niet een soort scooter waar je op rijdt door simpelweg gas te geven. Elektrische fietsen hebben een ingebouwde elektrische motor die je trapondersteuning kunnen bieden. Je moet dus nog wel zelf trappen, al gaat dit nu een stuk makkelijker! Met een elektrische fiets kun je snel op de plek van bestemming komen zonder al te veel inspanning te moeten verrichten. Fietsen is bovendien niet schadelijk voor het milieu en ook de buitenlucht doet een mens goed! Met de fiets ben je regelmatig een stuk sneller dan met het openbaar vervoer, waardoor je veel tijdwinst kunt maken op een dag. Daarnaast ben je niet afhankelijk van een goede aansluiting. Ook kun je met de fiets op plekken komen waar auto’s of bussen niet mogen óf kunnen komen. Al met al heeft de fiets veel voordelen!

De verschillende elektrische fietsen

Wanneer je de zoektocht naar de perfecte elektrische fiets bent gestart, ben je vast al te weten gekomen dat de keuze reuze is. Dit maakt het voor veel mensen lastig om alles nog goed te kunnen overzien. Vaak wordt er gesproken over een elektrische fiets of hoor je de term e-bike voorbijkomen. Maar wat is nu het verschil, hoor ik je denken? E-bikes en elektrische fietsen zijn precies hetzelfde! Het is gewoon een andere benaming om hetzelfde te benoemen. E-bike komt van het Engelse electric bike.

Daarnaast bestaan er ook nog speed pedelecs. Met deze fietsen kun je een stuk sneller gaan, maar er komen door die reden wel veel extra regels bij waar je je aan dient te houden. Bij speed pedelecs is het bijvoorbeeld verplicht om een helm te dragen, je kenteken te laten registreren en je fiets WA te verzekeren. Het kan namelijk best gevaarlijk zijn wanneer je als fietser opeens een stuk sneller bent dan het overige verkeer van je verwacht. Daarom moet je zelf ook altijd extra goed opletten! Overigens geldt dit voor iedere elektrische fiets.

Voor welke variant ga jij?

Ook bestaan er weer speciale modellen voor mannen én vrouwen, en zijn er elektrische stadsfietsen, bakfietsen en transportfietsen verkrijgbaar. Wil jij weten welke jij nodig hebt? Laat je dan een adviseren en ga langs in een speciale fietsenwinkel voor advies!